Amaranti ehk rebasheina peetakse teraviljaks, kuid tegelikult on see rohttaim ja toiduks kasutame selle pisikesi toitainerohkeid seemneid. Amaranti on Kesk- ja Lõuna-Ameerikas kasvatatud juba aastatuhandeid, see oli inkade ja asteekide igapäevane leivavili, uuesti avastati amarant alles hiljuti. Amarant kasvab Ameerika Ühendriikides, Mehhikos, Peruus ja Nepaalis. Seda on palju sorte ning ühte neist kasvatatakse dekoratiivtaimena ka Eestis.

Amarandis on rohkesti proteiini, kiudaineid, kaltsiumi, magneesiumi ja rauda. Sisaldab eluks vajalikke aminohappeid, sh lüsiini, mida inimkeha ise ei tooda. Lüsiin annab energiat, suurendab vastupidavust, aeglustab vananemist ja aitab kehal kaltsiumi omastada. Teraviljades lüsiini ei ole või on väga vähe. Amarant on gluteenivaba ehk sobib ka teraviljatalumatuse korral.

Kuidas amaranti kasutada?
– Amaranti on saadaval seemnete, jahu ja helvestena. Seemnetest valmib hea puder, jahu sobib küpsetistesse ja helbed samuti pudru keetmiseks. Amaranti võib keeta nagu riisi või õhkida seda nagu popcorni.
– Amarandi seemneid tasub enne keetmist leotada, võimalusel öö otsa. Kui nii kaua ei ole aega, tasub seemned lihtsalt veega läbi pesta/loputada. Leotamine aitab neutraliseerida fütohapet, mis takistab seedimist ja organismil ainete omastamist. Fütohapet leidub seemnetes, kaunviljades ja teraviljade kestades.
– Amarandi seemnetest putru on lihtne keeta, kuid see keeb üsna kaua – 25 minutit, tulemus saab aga maitsev. Pudru keetmiseks on vedeliku ja amarandi vahekord 1 osa amarandi kohta 3 osa vedelikku. Putru võib keeta nii vee kui piimaga, ka taimsete piimadega, nt riisi-, mandli- või kookospiimaga. Amarandipuder meenutab maitselt hirsiputru ning näeb välja nagu kalamari. Kõige lihtsam on süüa amarandiputru moosiga, kuid pudru sisse sobib lisada ka kuivatatud või värskeid puuvilju ja marju, vürtse, mett, seemneid ja pähkleid. Piima võib peale valada ka valmis pudrule. 
– Õhitud kujul saab amarandist vahva lisandi müslisegule või jogurtile.
– Amarant sobib ka suppidesse, mille see muudab paksemaks ja hautistesse.

Säilitatakse kuivas, jahedas ja päikse eest kaitstult.

Kreemjas amarandipuder kahele
Koostisosad:
– 1 klaas amaranti
– 2 klaasi piima
– veidi kaneeli ja kardemoni
– 2 tl suhkrut, mett või agaavisiirupit
– peotäis kuivatatud puuvilju või marju, pähkleid või seemneid

Pane amarant koos piimaga keema, lase keema ja alanda kuumust. Keeda madalal kuumusel 25 minutit, aeg-ajalt segades. Lõpus hakkab puder mulksuma. Lisa vürtsid ja muud lisandid.


Foto: Cate and Girl Cooks World

Loe rohkem:
http://www.tervisekool.ee/tervisekool/failid/File/kasulik%20teave/amarant%20Diana%20Kaal.pdf