Chia seemned on saanud vaieldamatult rahva lemmikuks supertoiduks oma universaalsuse ja tervistavate omaduste tõttu. Need pärinevad õitsva taime Salvia hispanica viljadest. Sõna “chia” tuleneb maiade keelest ning tähendab tugevust. Chia seemned on tuntud kui “jooksu toit” see tähendab väga kõrge energiaväärtusega vastupidavustoit, mis annab palju energiat ja kaitseb keha vedeliku kao eest. See on ideaalne toit enne treeningut või füüsilist jõudu nõudvat tööd. Soovitatav päevane annus täiskasvanule on kuni 2spl/päevas (20g), lastele kuni 1tl/päevas.

Chia seemned on üks maailma kuulsamaid supertoite järgnevatel põhjustel:
– parim taimne omega-3 allikas – kõrge väärtuslike rasvhapete (omega-3) sisaldus (8x rohkem kui lõhes),
omega-3 ja -6 vahekord on 3:2
– suurepärane taimsete valkude ja kiudainete allikas (1 maksimaalne päevane täiskasvanu chia annus sisaldab 1/3 soovitatavast päevasest kiudainete kogusest) 
– hulganisti antioksüdante (lausa 3x rohkem kui tuntud antioksüdandipommis mustikas), mis aitavad vananemise vastu ja kaitsevad meie keharakke kahjustuste eest
– väga kõrge eluks vajalike mineraalide ja vitamiinide sisaldus – 3x rohkem rauda kui spinatis
, 5x rohkem kaltsiumit kui piimas
, 2x rohkem kaaliumit kui banaanides
, 15x rohkem magneesiumit kui brokkolis
 ning rohkem foolhapet kui sparglis.
– muuhulgas leidub neis ka fosforit, tsinki, boori, A ja B-vitamiine.
– annavad lisaenergiat ja hoogustavad ainevahetust
– on kasulikud südamele (põletike vastu, kolesterooli alandamiseks, vererõhu madaldamiseks)
– tugevdavad lihaseid ja luid
– soodustavad mürkide eemaldamist organismist
– kolesterooli- ja gluteenivaba ning sobivad pähkliallergia korral

Kasutamine:
Chia seemned sobivad nii magusatesse kui soolastesse toitudesse. Kuna neil on mõnusalt mahe maitse (pähkline), sobivad nad lisandiks mistahes toidule. Neid võib süüa eraldi toiduna, lisada salatitele, putrudele ja suppidele ning magustoitudele. Kuna chia seemned on 2 millimeetrised terakesed, võib neid süüa tervelt, kuid jahvatamine aitab siiski parandada nende omastatavust. Chia seemnetel on hea omadus moodustada želeetaolist ainet, mistõttu võib neid kasutada ka pudingite ja tarretiste tegemiseks. Enne kasutamist on soovitav vedelikus (vees, mahlas, piimas, jogurtis, kookospiimas) leotada. Sellisel moel võivad seemned paisuda üheksakordseks.


Loe veel:
http://www.siitnurgastjasealtnurgast.ee/2015/01/chia-ja-kookospiima-puding.html
http://eevarelli.com/chia-seemne-puding-marjadega/
https://www.hingepeegel.ee/toitumine/chia-seemned/