Munguba satub meie lauale tavaliselt idanditena ja salatis. Peale idandite leiab juba poodidest kasulikku munguba ka nuudlite ja ubade kujul. Tervislikust mungoast on võimalik teha erinevaid põnevaid roogasid. Siin on mõned Mahedike lemmikretseptid, mida tasub proovida, et rikastada oma söögilauda.

Kitcheree
Kitcheree (vahel ka kichari) kuulub kundalini-jooga harrastajate ja ajurveda toitumist järgivate inimeste retseptivaramusse ning on täielikult tasakaalustatud proteiinirikas toit. Tegemist on kergestiseeditava ja hulganisti valku sisaldava supi või pudru (sõltuvalt vedeliku ja muide koostisosade suhtest) taolise roaga, mis on maitsestatud kolmikjuure (sibul-küüslauk-ingver) ja erinevate India-päraste vürtsidega. 

Kulinaarse poole pealt ei ole tegemist teab mis tippsaavutusega, kuid neile, kes armastavad läätsesid ja vürtse maitseb see kindlasti hästi! Soovi korral serveeri veidikese hapukoore või paksu maitsestamata jogurti ja värske koriandriga.

 Mungoad võib asendada punaste läätsedega. Keetmisel tuleks arvestada, et mungoad keevad umbes tund aega, eelnevalt leotatud oad natuke kiiremini. Juhul kui kasutad näiteks pruuni riisi, siis lisa see potti varem võttes arvesse keetmisaega. Köögiviljade osas võib kasutada just seda mida parasjagu on. Isegi vaid porganditega tehtud kircheree on väga mõnus.

Vaja läheb (6 inimesele):
– 9 tassi vett
– 1 tass kuivatatud mungubasid, pestud ja leotatud vähemalt 6 tundi
– 1 tass basmatiriisi, pestud
– 5 cm jupp ingverijuurt, peenelt hakitud või riivitud
– 1 sibul, peenelt hakitud
– 4 küüslauguküünt
– 2 nelgitera
– 1 loorberileht
– ½ kaneelikoort
– 4-6 tassi tükeldatud köögivilju (nt porgand, lillkapsas, paprika, suvikõrvits)
– 3 sl oliivõli
– 1 tl Garam masala maitseainesegu
– ½ tl tšillipulbrit
– ¼ tl jahvatatud musta pipart
– 1 tl jahvatatud koriandriseemneid
– 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
– ½ tl rohelisi kardemonikaunasid, seemned purustatud
– ½ tl kurkumat
– sojakastet (soovi korral)

Pane suuremasse potti vesi, mungoad, nelgiterad, loorber ja kaneelikoor. Lase keema tõusta ja keeda 15 minutit. Kuumuta pannil oliivõli, lisa sibul, küüslauk ja ingver ning prae keskmised-madalamal kuumusel umbes 5 minutit kuni sibul on klaasjas (ära pruunista!). Lisa kõik maitseained ja kuumuta 1-2 minutit pidevalt segades. Vala sibul-küüslauk-ingver koos vürtsidega potti mungubade juurde. Lisa köögiviljad ja keeda madalal-keskmisel tulel kuni köögiviljad on enam-vähem pehmed. Lisa basmatiriis ja keeda veel 10-15 minutit kuni, mungoad, köögiviljad ja riis on pehmed. Maitsesta soovi korral vähese sojakastmega.


 

Kitcheree e. mungoad riisi ja köögiviljadega
Vaja läheb (10 inimesele)
– 300 gr basmati riisi
– 200 gr mungube
– 1 tl kurkumi
– ¼ tl  purustatud punast tšillipipart
– ¼ tl musta pipart
– ½ tl koriandrit
– ½ tl  vürtsköömenit
– 1 tl Garam masala maitseainet
– 2-3 tk cayenne pipart
– 4-5 terakest rohelisi kardemoni seemneid
– ¼ (125 ml) ingverijuurt (peeneks hakitud)
– 50 gr oliiviõli või gheed
– 1 spl šambala lehti (kui sul on)
– 5 küüslauguküünt
– 1 suur sibul
– 2 keskmist porgandit ja võib lisada ka muid köögivilju
– 2 liitrit vett

Leota mungoad üle öö, loputa riis. Kalla paksupõhjalisesse kastrulisse 2 liitrit vett, lisa mungoad ja keeda 5 minutit, lisa riis, kardemon, piprad ja keeda veel 20 min. Kuumuta pannil ghee või õli, lisa köömned ja lase kuldseks pruunistuda, lisa kurkum, paprika. Sega hästi läbi ja lisa peenestatud porgand, prae kergelt läbi ning siis lisa sibul, küüslauk ja muud maitseained. Võid lisada ka teisi köögivilju (arvesta nende keetmisajaga). Sega ja prae kergelt köögivilju veel umbes 7-10 minutit ja seejärel kalla köögiviljad riisi ja mungubade juurde. Sega ja keeda veel umbes 2 minutit. Valmis toidu konsistents on paksu supi või vedelama pudru taoline. Kaunista selleri ja peterselliga. Lisa veidi soola või  sojakastet maitseks. Serveeri koos rohelise salatiga. Võid süüa maitsestamata jogurtiga.

 

Mungoa-läätse-kinoa kotletid
Vaja läheb (4-6 inimesele):
– 
1 tass keedetud mungube
– 
1 tass keedetud läätsesid
– 
1 tass keedetud kinoad
– 
3 suurt talumuna
meresoola,
– värskelt jahvatatud pipart
– 1 väike kimp basiilikut
– 1 väike kimp lehtpeterselli
– 1 väike kimp murulauku või rohelist sibulat
– 2 tl kurkumit
– 
1/2 sibulat, hakitud
– 1tl  kaneeli (valikuline)
– 
½ tassi kikerhernejahu
– 2-3 spl rafineerimata kookosrasva

Keeda mungoad ja läätsed koos u 3 tassi veega, mis on kergelt soolatud, kurna ja aseta kõrvale.
 Valmista kinoa, kasutades keetmiseks u 1,5 tassi vett. Lase u 15min podiseda. Kurna ja aseta kõrvale. 
Haki ürdid ja sibul. Prae sibulat kookosrasva ja kurkumiga kuniks ta on pehme. Lase jahtuda.
 Sega kõik eelnevad asjad kausis kokku, lisa pipar ja vajadusel veidi soola. Lisa juurde kaneel, munad, kikerhernejahu. Sega kõik hoolikalt läbi.
 Vooli kätega paraja suurusega kotletid, vajuta lusika tagumise külje abil kotletid veidike lamedamaks ja prae keskmisel kuumusel kookosrasvas 2-3minutit mõlemalt poolt. Serveeri tomativiiludega või värske salatiga.

Kasutatud allikad:
http://www.heatoit.com
http://kundalini.ee
http://www.kook24.eu
https://www.yogatrail.com/event/ayurvedic-kitcheree-cleanse-188938
www.food52.com